Importanta realizarii unui plan de afaceri la domiciliu bine pus la punct - Revista Economica

Importanta realizarii unui plan de afaceri la domiciliu bine pus la punct

In momentul in care decid sa infiinteze o companie, numerosi intreprinzatori nu acorda atentie planului de afacerii, subevaland importanta vitala pe care acesta o are indiferent de afacerea la care s-ar face referire. Lipsa de timp sau chiar si ignoranta il pot determina pe atreprenor sa faca pasi fara sa-i planifice anterior – o abordare gresita, de astfel! Un plan de afaceri reprezinta cu mult mai mult decat un document care indica ce fel de activitate economica doreste un anumit antreprenor sa deruleze. De fapt, este vorba despre previziuni cat mai corecte posibil, care ajuta la stabilirea directiei de urmat de catre companie, pentru a deveni viabila si durabila in timp.

Beneficiile unui plan de afaceri bine realizat

Efectuarea unui plan de afaceri ii ajuta pe antreprenori sa isi puna ideile in ordine. De asemenea, va dezvalui posibilele deficiente si va propune cele mai potrivite alternative pentru a le rezolva. In plus, un plan de afaceri este un instrument care se poate dovedi foarte eficient, pentru ca in momentul in care se solicita finantare planul de afaceri poate fi prezentat entitatilor bancare sau companiilor de investitii private. Aceste institutii iau in considerare planul de afaceri, folosindu-l pentru a studia eventuala solvabilitate pe care o poate avea compania sau marja de risc pe care o are la momentul realizarii imprumutului. Mai mult, in momentul in care antreprenorul negociaza cu furnizorii este bine sa tina cont de prognoza nivelului cheltuielilor si veniturilor proiectului.

Un plan de afaceri pentru o afacere la domiciliu reprezinta un instrument fundamental pentru toate tipurile de afaceri, nu doar la domiciliu, deoarece ajuta la dezvoltarea unei descrieri a ceea ce antreprenorul doreste sa faca: stabilirea obiectivelor, structura organizatorica, bugetul necesar, functionarea si strategiile de marketing.

Exista diferite metode pentru pregatirea unui plan si chiar segmente importante ale acestuia, care trebuie definite clar, precum: clientul, canalele de difuzare, relatiile comerciale, resursele necesare, activitatile si structura costurilor.

Cum se scrie si ce trebuie sa contina un plan de afaceri

Multi intreprinzatori ar putea crede ca scrierea unui plan de afaceri este o sarcina plictisitoare si ca acesta ar trebui sa contina sute de pagini. Lucrurile nu stau deloc asa! Dimpotriva, planul de afaceri ar trebui sa fie concis, dar sa furnizeze toate informatiile relevante pentru evaluarea afacerii.

Principalele aspecte pe care ar trebui sa le includa un plan de afaceri la domiciliu pentru a fi eficient:

  • Descrierea proiectului: In aceasta sectiune trebuie sa se indice cu exactitate cine sunt clientii, sectorul afacerii, ceea ce vinde si planurile de dezvoltare.
  • Analiza pietei tinta: O cercetare de piata il ajuta pe intreprinzator sa inteleaga nevoile clientilor si sa le ofere un produs sau serviciu care sa ii satisfaca cu adevarat. In aceasta sectiune a planului de afacere trebuie sa se ofere informatii despre piata tinta, despre datele demografice ale clientilor si despre metodele de distribuire.
  • Concurenta: In aceasta sectiune se trec informatii cheie despre concurenta – se descriu punctele forte si punctele slabe ale concurentilor si se indica de ce produsul sau serviciul va fi mai bun decat al lor.
  • Structura organizatorica: Se utilizeaza diagramele organizationale care indica in mod clar rolurile functiilor cheie si dimensiunea asteptata a afacerii.
  • Resurse umane: Se arata cum intentioneaza compania sa recruteze si sa pastreze angajatii.
    Spatii si bunuri de capital: Se evalueaza nevoile companiei in ceea ce priveste spatiile si bunurile de capital (echipamente tehnologice etc).
  • Date financiare: Este de dorit ca antreprenorul sa modifice informatiile in functie de destinatar. De exemplu, banca va dori sa stie cum se va rambursa imprumutul, cum se va utiliza imprumutul si cum va ajuta imprumutul sa creasca afacerea. Potentialii investitori vor dori sa obtina informatii cu privire la rentabilitatea preconizata si sursele proprii de finantare, iar actionarii vor dori sa stie pretul actiunilor si dividendul pe care se pot astepta sa il primeasca. In general, creditorii, actionarii si investitorii doresc sa li se furnizeze cifre si alte informatii care sa sustina ceea ce li se spune.
  • Aspecte juridice: De asemenea, trebuie sa se ia in calcul si sa se examineze impozitele, raspunderea si forma juridica. Un avocat trebuie sa revizuiasca contractele si alte aspecte juridice.

In final, va trebui sa se scrie un rezumat al planului de afaceri (o pagina sau doua vor fi suficiente). Planificarea unei afaceri la domiciliu nu poate fi realizata mai eficient decat prin printr-un plan scris, recomandat de citit si de revizuit de cate ori este cazul. Doar cu ajutorul unui plan de afaceri bine conceput viziunea poate fi transformata intr-o afacere de succes. In concluzie, planul de afaceri nu trebuie doar gandit, ci trecut pe hartie concret si coerent.

In mod similar ideii de afacere, planul ar trebui sa fie cel putin la fel de performant. Pentru pregatirea unui astfel de plan este nevoie de timp si efort, insa tot ceea ce conteaza este ca reprezinta o necesitate absoluta pentru orice tip de afacere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disclaimer: Site-ul www.revista-economica.ro este un website gratuit ce are caracter informativ. Continutul acestuia reprezinta informatii gratuite. Informatiile si recomandarile primite prin intermediul acestui website nu asigura nici un rezultat sau garantie. Se recomanda sa evaluati continutul si sa decideti singuri asupra calitatii acestora. Atat site-ul cat si redactorii sau administratorii acestuia nu sunt raspunzatori pentru nici o pierdere sau investitie realizata in urma continutului. Citeste tot disclaimerul pentru declinare a responsabilitatii.