Cum poti obtine un venit suplimentar lucrand la domiciliu - Revista Economica

Cum poti obtine un venit suplimentar lucrand la domiciliu

In 2018, persoanele cu pofta de munca si cu dorinta de a castiga mai multi bani lunar, pe langa salariu, pot sa ia in calcul variantele pe care numeroase companii le fac pentru munca la domiciliu. Mai mult, chiar si in cazul in care se doreste un sigur serviciu, dar care sa asigure posibilitatea de a se lucra de la domiciliu, exista o solutie care se poate materializa prin incheierea cu angajatorul a unui contract de telemunca.

In Romania, contractele de telemunca sunt posibil de incheiat intre angajatori si agajati datorita Legii nr. 81/2018 care stipuleaza, intre altele, posibilitatea angajatului de a munci de la domiciliu sau dintr-un alt loc decat sediul firmei la care este angajat. Telesalariatii beneficiaza de toate drepturile pe care le are un salariat obisnuit, insa munca acestora este posibila doar prin intermediul unor echipamente tehnologice, precum laptop, desktop, smartphone s.a.m.d.

Legea defineste telemunca astfel: „forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor”.

Cine poate fi angajat cu contract de telemunca

Telesalariatii pot fi specialisti IT, redactori, traducatori – dar si alte categorii de salariati. Pontajul pentru orele legale de lucru se poate face electronic. Telesariatul poate fi verificat daca isi respecta orele de lucru si normele de securitate in munca de catre angajatori si personal de la Inspectoratele Teritoriale de Munca de pe raza teritoriala in care salariatul isi are domiciliul.

Orele pentru programul de munca se vor stabili de comun acord de catre salariat si angajator, similar locului de desfasurare a activitatii – legea prevede ca la refuzul angajatorului, contractul de munca obisnuit nu poate fi transformat in contract de telemunca.

In contractul incheiat pentru telesalariati trebuie sa se precizeze ca acestia lucreaza de la domiciliu, programul pe care trebuie sa il respecte si in timpul caruia angajatorii se pot deplasa la domiciliul acestora pentru a-i verifica si ca materia prima (daca este cazul) va fi primita de la angajator.

Conditiile de munca in cazul contractelor de telemunca

Art. 7 din Legea nr. 81/2018 prevede ca angajatorul trebuie sa asigure conditiile necesare de lucru pentru angajatii care lucreaza de la domiciliu. Concret: angajatorul trebuie sa le asigure angajatilor tehnologia cu care sa lucreze de acasa – desi poate sa convina si altfel cu angajatul; sa instaleze la domiciliul angajatului echipamentul necesar, sa il verifice si sa il intretina (partile pot conveni si altfel); sa se ingrijeasca de instruirea optima in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca a telesariatilor.

Telesalariatii beneficiaza de concedii de odihna si, atunci cand este cazul, de concedii medicale. In conditiile in care telesariatii sunt angajati cu norma intreaga, cu acordul lor exprimat in scris pot efectua si ore suplimentare de lucru.

De regula, relatia dintre angajator si telesariat este in mare parte virtuala, compania angajatoare putand sa verifice orele la care se logheaza salariatii. Desi trebuie sa respecte dispozitiile primite de la serviciu, telesalariatii se bucura de o autonomie functionala superioara angajatilor obisnuiti din firma – lucreaza in confortul propriei locuinte si nu sunt stresati de mediul unui birou.

Pe de o parte, angajatul nu va mai trebui sa suporte cheltuieli legate de transport, iar in unele cazuri, angajatorul poate sa stearga de pe lista inchirierea spatiilor si alte costuri administrative.

In concluzie, telemunca poate fi o solutie buna atat pentru angajatul care doreste sa lucreze de la domiciliu, cat si pentru angajatorii care decid pentru astfel de forme de lucru.

2 Comments

  1. O sa existe frauda fiscala mare cu telemunca asta, nu poate verifica nimeni cat timp munceste angajatul zilnic si vor reaparea contractele de munca pe 2 ore zilnic in loc de minim 8 ore. Astfel, angajatorul plateste impozit pentru 2 ore si nu pe 8 ore cum este in mod normal. Adio pensie pentru angajat…

    1. Nu este adevarat! De la 1 ianuarie 2017 taxele se platesc pentru 8 ore indiferent de cate ore sunt in contract, in cazul de fata, pentru un contract de 2 ore se platesc tot cat pentru 8 ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disclaimer: Site-ul www.revista-economica.ro este un website gratuit ce are caracter informativ. Continutul acestuia reprezinta informatii gratuite. Informatiile si recomandarile primite prin intermediul acestui website nu asigura nici un rezultat sau garantie. Se recomanda sa evaluati continutul si sa decideti singuri asupra calitatii acestora. Atat site-ul cat si redactorii sau administratorii acestuia nu sunt raspunzatori pentru nici o pierdere sau investitie realizata in urma continutului. Citeste tot disclaimerul pentru declinare a responsabilitatii.