Cat de dificila este cresterea albinelor la domiciliu in ziua de astazi - Revista Economica

Cat de dificila este cresterea albinelor la domiciliu in ziua de astazi

Daca te simti coplesit de dificultatea apiculturii din ziua de azi, retine un lucru: cu toate ca albinele s-au crescut singure dintotdeauna, ele nu se pot creste singure in mediul nostru din prezent, mai ales daca scopul lor este de a produce cat mai multa miere. Evolutia este un proces glacial lent. Pe masura ce mediul se schimba, formele de viata evolueaza lent pentru a se conforma schimbarilor.

Dar oamenii au modificat planeta atat de repede, mai ales de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, incat numai speciile cu multe generatii pe an si cu genetica extrem de flexibila mai sunt in masura sa tina pasul. Gandacii, tantarii si multe organisme unicelulare, de exemplu, au reusit foarte bine sa se adapteze noilor conditii de viata. Alte specii, insa, nu au reusit.

Mediul albinelor nu mai este natural

Chiar daca esti un apicultor obisnuit, care se bazeaza pe principii biodinamice sau organice ale apiculturii, stii ca mediul in care albinele traiesc in ziua de azi nu mai este natural. Ne place sau nu, conditiile noastre din prezent sunt, in mod clar, create de om.

De exemplu, aerul este poluat. S-a descoperit ca albinele ce traiesc intr-un aer poluat au mai multe dificultati in a gasi foraje, deoarece gazele poluante interfereaza cu simtul lor olfactiv. Unii dintre poluantii aerului se lipesc de picaturile de ploaie, facandu-le mai acide. Aciditatea apei schimba tot ceea ce atinge apa si afecteaza ceea ce noi consumam. Noi nu stim detalii cu privire la modul in care aciditatea apei afecteaza toate lucrurile vii, dar stim ca exista un potential nociv acolo.

In afara de aer, solul si apa sunt, de asemenea, elemente afectate de poluanti industriali, produse farmaceutice, pesticide, ingrasaminte si deseuri nucleare. De pilda, un nivel ridicat de progesteron si estrogen a fost gasit in apa proaspata cu care noi ne aprovizionam. Acesti hormoni persista in ciuda tratamentului apei si interfereaza cu dezvoltarea animalelor acvatice. Cu toate ca unele locuri sunt mai rele decat altele, pamantul este un sistem inchis. In cele din urma, totul se raspandeste peste tot.

Monoculturile nu sunt limitate la ferme

Agrochimicalele ne-au permis sa luam ceva ce natura uraste – monocultura – si sa il punem peste tot. Fermele, care timp de mii de ani au adunat laolalta diferite plante si animale, au fost impartite in diverse specialitati. Porumbul este cultivat aici, vacile sunt crescute in alta parte. Fiecare dintre aceste monoculturi necesita o interventie mai ampla si mai chimica pentru a putea fi mentinute in viata.

Chiar si albinele plasate intr-o livada de migdale sunt o monocultura intr-o monocultura – toate celelalte insecte si plante sunt ucise inainte ca albinele sa fie aduse, ceea ce inseamna ca albinele noastre sunt in competitie unele cu altele pentru resurse, iar daunatorii sunt liberi sa se miste in voia lor. Din pacate, otravurile reziduale sunt lasate pentru ca albinele sa le manance.

Cresterea albinelor nu ar trebui sa fie descurajata

Ideea este ca nu este intotdeauna vina apicultorului ca albinele sale mor. Nu trebuie astfel sa te descurajezi. Trebuie sa ne amintim ca totul este diferit pentru albine, indiferent de cat de natural crezi tu ca este mediul lor de viata. Pamantul modern nu mai este aceeasi planeta in care au evoluat albinele. Incercarile tale de a face lucrurile cat mai bine vor fi temperate de conditiile de mediu, care sunt noi si care se schimba rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disclaimer: Site-ul www.revista-economica.ro este un website gratuit ce are caracter informativ. Continutul acestuia reprezinta informatii gratuite. Informatiile si recomandarile primite prin intermediul acestui website nu asigura nici un rezultat sau garantie. Se recomanda sa evaluati continutul si sa decideti singuri asupra calitatii acestora. Atat site-ul cat si redactorii sau administratorii acestuia nu sunt raspunzatori pentru nici o pierdere sau investitie realizata in urma continutului. Citeste tot disclaimerul pentru declinare a responsabilitatii.