Cat costa infiintarea unui magazine online in 2020? - Revista Economica

Cat costa infiintarea unui magazine online in 2020?

Informatiile cu privire la bugetul care trebuie investit sunt esentiale pentru orice antreprenor si reprezinta punctul de plecare. Desigur, bugetul variaza in functie de caracteristicile si nisa pe care se va dezvolta magazinul.

Inainte de toate magazinul online are nevoie de o forma legala, asa ca trebuie sa fie inregistrat ca o firma, PFA sau SRL, deoarece activitatea de comert online nu poate fi facuta ca persoana fizica. Dosarul de inregistrare se depunde la Oficiul Registrului Comertului, eliberarea actelor de infiintare fiind de 3 zile lucratoare. In cazul unui PFA costurile initiale sunt mici, insa se face accesul doar la un singur cod CAEN. In ceea ce priveste SRL-ul, acesta presupune un plafon de investitii initial si mai multe costuri pe fiecare luna.

Pasul urmator dupa forma legala este crearea magazinului online. Acesta se poate crea pe o platforma pusa la dispozitie de alte firme sau, daca se opteaza pentru varianta fara comisionari sau conditionari, magazin online detinut in totalitate de catre proprietar. Platformele eCommerce pun la dispozitie tot felul de pachete cu suport inclus, tactici de Marketing si diverse strategii de vanzare, astfel incat sa ofere magazinului online o lansare spre succes inca de la deschidere.

De aici, costurile cu magazinul online pot fi grupate pe categorii:

Costurile cu crearea magazinului

Pentru a deveni magazin vizitat si preferat, magazinul online trebuie sa fie usor de folosit de catre potentialii clienti, sa aiba o modalitate intuitiva de navigatie pe pagina. De asemenea, magazinul trebuie sa fie simplu de folosit si de catre producator, personalul sau persoana care se ocupa de serviciile cu clientii, etc.

Astfel, costurile incep de la 3000 de euro pentru un magazin simplu si cresc pe masura ce creste si calitatea sau performanta magazinului. In plus, pe langa acest cost initial se adauga si costuri lunare, care pot fi mai mici in contextual unei investitii initiale mai mari intr-un pachet performant sau, viceversa, mai mari, daca initial s-a optat pentru un pachet mai ieftin.

Costuri cu gazduirea si securitatea

Pentru ca siguranta este necesara, atat a proprietarului, cat si a datelor introduse de catre clienti, este necesara investirea unei sume lunare in securitate si gazduire. Aceasta se face in functie de numarul de produse, traficul de pe site etc. Firma care asigura hostingul trebuie sa ofere suport 24/7 si solutionarea rapida a problemelor care pot aparea la un moment dat.

Costurile de marketing

Degeaba magazinul este creat, are o interfata buna si produse calitative, daca nu are vizibilitate in cautarile clientilor. In online, reclama si vizibilitatea fac totul. De aceea, investitia in marketing este esentiala nu doar pentru succesul magazinului, cat si pentru supravietuirea acestuia.

Astfel, sunt necesare companiile adwords, companiile SEO sau SMM, platforme de afiliere, costurile fiind lunare in functie de ce se opteaza. Una dintre cele mai populare alegeri privind marketplace-urile este Emag Marketplace. Odata ajunse acolo produsele sunt mult mai vizibile, iar traficul pe site va creste simtitor. Asocierea cu nume mari precum Emagul ajuta la construirea unui nume de brand in mentalul clientilor, magazinul online castigand clienti si credibilitate.

In plus, dincolo de campaniile de promovare online se poate investi si prin promovarea offline a magazinului, prin pliante, bannere, reclame etc. Catre zona de marketing se aloca o mare parte a bugetului initial, cu cat mai mult cu atat mai bine. Rezultatele nu vor intarzia sa apara. Dincolo de investitia initiala in campanii de marketing, anteprenorul trebuie sa ia in calcul ca vor fi necesare investitii lunare consistente catre acest segment, daca vrea sa-si asigure un loc fruntas in cautarile de pe motoarele de cautare.

Costurile de administrare

Indiferent de cat de mare este afacerea, aceste costuri sunt inevitabile. Aici intra costuri precum cele de contabilitate, chirie depozit, salariile angajatilor etc.

Costurile de transport

Pentru livrarea comenzilor sau oferirea unor discounturi la transport la comenzi mai mari trebuie aleasa o firma de curierat cu care sa se ajunga la un acord. Pentru mai multa accesibilitate a produselor se poate oferi si livrarea in tari invecinate precum Bulgaria sau Ungaria.

Inainte de a trece la actiune anteprenorul trebuie sa faca un plan de afaceri foarte clar si complex (vedeti principalii pasi pentru realizarea planului de afaceri), care sa ofere o viziune asupra magazinului, veniturile si cheltuielile estimate, pierderile pe care si le poate permite, bugetul pe care il poate bloca in stocuri si planul de rezerva in cazul unor furnizori sau curieri neseriosi.

O afacere in mediul online poate fi o idee atractiva pentru multi, insa organizarea cu atentie a tuturor detaliilor si parcurgerea pasilor unui plan de afaceri bine pus la punct sunt elemente ce fac diferenta intre un esec si o reusita. Orice succes necesita multa daruire si munca, iar investirea unui anumit capital pentru demararea unui magazin online nu este suficienta pentru a-i asigura un parcurs bun.

Anteprenorul trebuie sa analizeze bine nisa in care urmeaza sa intre si sa aduca un element inovator pentru a se diferentia de concurenta.

Magazinele online reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai populare afaceri in 2020, o idee ingenioasa de a incepe un business de acasa fara a investi in el o avere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disclaimer: Site-ul www.revista-economica.ro este un website gratuit ce are caracter informativ. Continutul acestuia reprezinta informatii gratuite. Informatiile si recomandarile primite prin intermediul acestui website nu asigura nici un rezultat sau garantie. Se recomanda sa evaluati continutul si sa decideti singuri asupra calitatii acestora. Atat site-ul cat si redactorii sau administratorii acestuia nu sunt raspunzatori pentru nici o pierdere sau investitie realizata in urma continutului. Citeste tot disclaimerul pentru declinare a responsabilitatii.